Aan of uit


Aan of uit

Je kan “aan” staan; dingen doen, organiseren, actief bezig zijn, iets maken, discussiëren, sporten, iets uitdenken, bellen, appen, mailen, huiswerk maken, koken, boodschappen doen, huishouden, schoonmaken, naar een feestje, autorijden, uitjes, werk, social media  enz.

Je kan ook “uit” staan; zitten op een bankje in het bos, voor je uit staren, slapen, bankhangen, gemasseerd worden, luieren, mijmeren, sauna, zonnen, niks doen, uitslapen enz.

Wedden dat jij vroeger alleen maar complimentjes en erkenning kreeg als je “aan” stond? Je hebt van jongs af aan geleerd dat om iets te bereiken of iets “goed” te doen dat je iets moet “doen”. Eigenlijk krijg je nog steeds alleen maar positieve erkenning als je “aan” staat. Begrijp me niet verkeerd, heel veel dingen waarvoor je “aan” moet staan zijn ook hartstikke leuk. 

Maar het is interessant om dit te onderzoeken voor jezelf.  Want hoe praat jij tegen jezelf als je een hele dag niks hebt gedaan? Geef je jezelf dan een high five? Of is er toch een stemmetje dat eigenlijk vindt dat je wat had moeten doen? Ren jij normaal gesproken ook van iets wat je moet doen naar het volgende wat je moet? Sta je eigenlijk altijd “aan”? Bij de meeste mensen ziet een dag of een week eruit als: aan, aan, aan, aan, aan, aan, aan, aan, aan aan, aan, NU wordt het me teveel! Ik ga “uit”. Om daarna weer opnieuw veel te lang en te veel “aan” te gaan. Uiteindelijk zal een levensstijl waarbij je zo goed als alleen maar “aan” staat je opbreken. Dit uit zich dan in stress gerelateerde klachten en burn-out.

Balans is in deze goud waard. Zonder balans val je om, letterlijk maar ook figuurlijk gesproken. Het is belangrijk dat aan en uit in balans zijn. Er zitten 24 uur in een dag dus 12 uur daarvan dingen doen waarvoor je “aan” moet staan en 12 uur zorg je dat je “uit” staat. Je mag je nachtrust afstrepen van het “uit” lijstje. Ook één dag in de week he-le-maal niks moeten en die dag geblokt in de agenda voor “uit” is een ontzettend goed idee om te herstellen, te ontspannen en op te laden,

Er zijn genoeg wetenschappelijke onderzoeken die het belang laten zien van niksen. Juist in die momenten komt er ruimte voor nieuwe inspiratie, oplossing voor problemen en kan je jouw intuïtie duidelijker horen.

Juist om in de niks momenten te voelen wat er op dat moment voor je is en daar helemaal bij te zijn en de tijd voor te hebben is heel helend. Zie al die gevoelens, ook degene die je niet wilt voelen zoals angst, eenzaamheid, boosheid en schaamte gewoon als bezoekers van jouw herberg en behandel ze zoals een goede gastheer of gastvrouw zou doen. Stop ze niet weg achter de gordijnen, duw ze niet in de put, maar verwelkom ze met open armen. Iedere emotie die totaal doorvoeld is en welkom was kan ook weer makkelijk weg gaan. Dan zal ook de spanning afnemen als een ballon die langzaam leeg loopt.

Doordat we allemaal zo geconditioneerd zijn dat we het goed doen als we veel dingen doen, als we “aan” staan en dingen bereiken en dat lui zijn en niks doen niet gewenst is maakt dat het extra moeilijk om daar uit te stappen. Dat vraagt van jouw om daar bewust mee om te gaan.

Dus neem de tijd, voor jezelf, met jezelf. “Uit” is net zo belangrijk als “aan”. Het ene kan niet zonder het andere. “Uit” is onmisbaar om daarna weer op volle kracht “aan” te kunnen staan. De basis van een fijn leven is namelijk ontspanning. Als je iedere keer dat je iets gaat doen vertrekt vanuit de plek van ontspanning dan zal je veel meer kunnen genieten. Ook zal je een stuk minder stress ervaren en dus veel minder last hebben van stress gerelateerde klachten.

Je wordt gewoon een veel leuker mens zowel voor jezelf als de mensen om je heen als je genoeg tijd neemt om op te laden.