Spanning, pijn, stress en vermoeidheid & Cortisol


Cortisol

Iedere keer als je stress ervaart produceren je bijnieren onder andere het hormoon cortisol en dat wordt dan via je bloed door je hele lichaam getransporteerd. Cortisol is een steroïdhormoon dat wordt gemaakt door de bijnierschors en het is nuttig bij acute stress. Het verhoogt de bloeddruk en de hartslag waardoor we beter en sneller kunnen reageren in gevaarlijke situaties. Hartstikke handig! 1000 jaar geleden als je in het bos een grote boze beer tegenkwam en je moest vluchten.

Nu hebben wij in deze tijd hele andere stress bronnen, ook al hoeven we niet meer te vluchten voor de beer. Deze tijd heeft zijn eigen uitdagingen. Je bent dag en nacht en overal bereikbaar, je moet belangrijke deadlines halen, je kijkt bijna continue naar beeldschermen zowel op je werk als thuis, je moet het nieuws volgen en ook alle interessante vlogs en blogs, je moet je social media bijhouden en het leven van andere volgen op dezelfde social media, je moet je gezin en huishouden draaiende houden, de hond uitlaten. Je staat continu “aan”. En dan komen daar ook nog alle onvoorziene en minder leuke gebeurtenissen bij in je leven. Om maar nog te zwijgen van alle life events zoals een verhuizing, scheiding, ziekte en sterfgevallen. Allemaal in meer of mindere mate factoren die je langdurige stress kunnen bezorgen. En langdurige stress betekent een chronisch verhoogde cortisolwaarde in je lichaam. Dus hoewel een korte cortisol piek in je lichaam heel nuttig kan zijn, is langdurig veel cortisol in je bloed uitermate slecht voor je gezondheid en verstoort daarmee veel lichaamsprocessen.

Symptomen

Je lichaam reageert direct op spanningen en maakt dan zoals je al hebt kunnen lezen onder andere cortisol aan. Cortisol vernauwt de aderen en daardoor komt er minder zuurstof bij je gespannen delen. Je lichaam verzuurt en je krijgt steeds meer klachten totdat je uiteindelijk ziek wordt.

Enkele bekende symptomen van verhoogde cortisolwaarde:

 • Gespannen nek en schouder spieren
 • Opgejaagd gevoel
 • Rugpijn
 • Slapeloosheid en moe wakker worden
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Overprikkeling
 • Spierzwakte en kracht verlies
 • niet kunnen ontspannen
 • Concentratie problemen en vergeetachtigheid
 • Overgewicht
 • slapeloosheid
 • Snellere veroudering
 • Menstruatieklachten
 • Libido verlies bij zowel man als vrouw
 • Bevroren emoties, niet kunnen huilen
 • Juist veel emoties ervaren, veel huilen
 • Niet veel meer kunnen hebben
 • Geïrriteerd zijn
 • Verkoudheden en griepjes die nooit helemaal lijken over te gaan

Hebben je bijnieren voor een lange tijd teveel cortisol aangemaakt dan raken ze uitgeput en kan je uiteindelijk last krijgen van:

 • Ontstekingen
 • Depressie
 • Uitputting
 • Overspannenheid
 • Burn-out
 • Angst en paniek aanvallen
 • Diabetes

Dus lang in de “overlevingsstand” is verre van gezond. Uiteindelijk wordt je dus hartstikke ziek van langdurig verhoogde cortisolwaarden.